SAKARYA / FERİZLİ - Rüveyde Güneş Ortaokulu

Ara

•       Değirmencik 1989 yılına kadar Adapazarı'na bağlı bir köy iken Ferizli'nin ilçe olmasıyla Ferizli'ye bağlı bir köy olmuştur. 17 Ağustos 1999'da yaşanan büyük depremden sonra Adapazarı büyük şehir yapılmış buna bağlı olarak 06.04.2000 tarih ve 23985 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile Ferizli merkez ilçe Değirmencik ise o ilçenin mahallesi olmuştur.
  • Değirmencik Adapazarı'na 23 km uzaklıktadır. 230 hanede yaklaşık 1100 nüfus yaşamaktadır. Ulaşım sorunu bulunmamaktadır. Sürekli olarak toplu taşıma araçları çalışmaktadır. Halk geçimini tarım ve hayvancılıktan karşılamaktadır.
  • Yerleşim yeri olarak eğimli bir arazide kurulmuştur. İlk yerleşenler Yunanistan'dan ülkemize göç eden muhacirlerdir, daha sonraları Bulgaristan ve Yugoslavya'dan gelen göçmenler buraya yerleşmişlerdir. 1980 yılından sonra Karadeniz Bölgesi'nden yoğun göç almıştır. Değirmencik değişik kültürlerden gelen insanların birlikte dostça yaşadığı şirin bir yerleşim birimidir. Birbirlerinin sevinç ve üzüntülerini paylaşmaktadırlar. Dini bayramlarda tüm mahalle halkı cami çıkışında sıraya dizilerek bayramlaşmaktadır.
  • Değirmencik'te bir mıcır ocağı, iki doğrama atölyesi bulunmaktadır. Bakkal, manav, kahvehane ve futbol sahası vardır. Sakarya L Tipi Ceza ve İnfaz Kurumu mahallemiz sınırları içerisindedir. Mahallemiz sınırları içerisinde organize sanayi kurma çalışmaları son aşamaya gelinmiş olup, önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde organize sanayi bölgesinin faaliyete geçmesi planlanmaktadır.
  • Değirmencik Söğütlü ovasının devamı olan Sakarya Nehri kenarında kalan Kavakdüzü adı ile anılan geniş ve verimli bir tarım arazisine sahiptir. Bu ovada mısır, şeker pancarı yetiştirilmektedir. Ovanın bitiminde yer alan engebeli arazide ise fındık bahçeleri bulunmaktadır. Ayrıca hayvancılıkla birlikte sığır sütçülüğü de yapılmaktadır. Geniş ormanlık alanlara sahip Değirmencik'te ısınmada büyük oranda odun kullanılmaktadır. S on bir yıl içinde gelen doğlagazla ısınmada yaygınlaşmaktadır.
  • Okulun Tarihçesi  ve Kullanım Durumu: Okulumuz ilk olarak 1930 yılında  Damlık ve Değirmencik Köylerinin ortasında bulunan arsaya yapılan binada eğitim-öğretime başlamıştır.1960 yılında şu an kullanılan arsa üzerine inşa edilen üç derslikli binada eğitimine devam edilmiştir. Okulumuza derslik sıkıntısı nedeniyle 1984 yılında iki ek derslik yapılmıştır.1998 yılında okulumuza üç ilave derslik daha yapılmıştır.1960 yılında yapılan üç derslikli binanın kullanılamaz durumda olmasından dolayı 2000 yılında okulumuz bahçesine  prefabrike bina yapılmıştır. Öğrencilerimizin daha sağlıklı ortamda eğitim-öğretim görebilmesi için işadamı Muzaffer GÜNEŞ'in katkılarıyla 28 Şubat 2006 tarihinde yapımına başlanan 8 Derslikli Okul Binası 25 Eylül 2007 tarihinde tamamlanarak  2007-2008 Eğitim-Öğretim yılında faaliyete geçmiştir. Okulumuzun adı da Değirmencik İlköğretim Okulu iken Değirmencik Rüveyde Güneş İlköğretim Okulu olarak değiştirilmiştir.Okulumuz Rüveyde Güneş İlkokulu ve Rüveyde Güneş Ortaokulu olarak aynı binada hizmet vermektedir.